Powered By Blogger

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

29 Mart 2013 Cuma

bakır boru tesisat


Bakır Boru Tesisatı

Bakır malzemeli kalorifer tesisatı : Bina veya evlerde altyapı olarak kalorifer sisteminin kurulu olmadığı, sonradan mekan içinde kat kaloriferi sisteminin kurulması için en uygun , estetik ve sağlıklı tesisat yöntemidir.


Daire içinde kombide ısıtılan suyun radyatörlere dağıtım amacı ile kullanılır. Kombi giriş ve çıkışlarında boru çapı en büyük son radyatörlere doğru küçülen çaplarda döşenir. İşçiliği kolaydır. Açıkta giden borular belli ölçüde ısıtıcı görevi görürler. Boyanabilir yada zımpara ile parlatıldıktan sonra cilalanabilir. Kelepçeler ile borular duvara tutturulur ve düzgün şekilde görünmesi sağlanır. Esneme katsayısı plastik boruya göre düşük olduğu için şekli zaman içinde bozulmaz.


- Fittingslerin iç yüzeyleri pürüzsüz ve et kalınlığı düşük olduğu için su akış hızını plastik malzemeye göre az etkilerler.


- Radyatör bağlantıları için özel pirinç dişli malzemeler kullanılır.


-Dış hava temaslı yada açık balkondan gecen boruların izolasyonu yapılmalıdır.





Tesisatınızda Bakır Boru Kullanmanız İçin 12 Önemli Neden;


1 - KOROZYONA DAYANIKLILIK


Bakır dış etkilerden etkilenmeyen bir madde olması sayesinde inşaatlarda çok rahat kullanılmaktadır. Alçı, çimento, beton beton veya su bakıra hiç zarar vermez. Ayrıca bakır ültraviole ve enfraruj ışınlarından etkilenmediği gibi yıllar boyunca bile hiçbir eskime göstermez.


2 - KULLANMA KOLAYLIĞI


Bakır kolay şekillendirilen bir madde olduğundan kullanılması basit ve işlenmesi süratlidir. Bu sayede tesisatçı zaman kazanmakta, dolayısıyla maliyet düşmektedir. Ayrıca çok ucuz aletlerle çalışılabilmekte ve lehim sistemi sayesinde kaçak olmayan bir tesisat kurulabilmektedir.


3 - GENLEŞMEME ÖZELLİĞİ


Düşük bir genleşme oranı betonun genleşme oranına çok yakın olması sayesinde bakır boru çok güvenlidir. Plastik borularda bu oran bakırdan 7- 10 kat fazla olduğundan sıcak su tesisatları sorun çıkartmaktadır.


4 - GEÇİRGENLİK


Bakır boru yüksek ısıda bile %100 oranında oksijen ve gaz geçirmeme özelliğine sahiptir. Bu sayede plastik ve demir tesisatlarda rastlanan mantar ve bakteri üremez. Bu özelliğin yıllar geçtikçe değişmesi söz konusu değildir.


5 - ANTİBAKTERİSİT ÖZELLİK


Bakır bakterisid özelliği sayesinde tatil zamanları ihtiva ettiği su durgun olan ve bakteri ve yosun üremesi için ideal bir ortam yaratan tesisatlardaki suyu temizler ve bakterilerden arındırır.


6 - ISI İLETKENLİĞİ


Plastikten bin kat fazla olan ısı iletkenliği sayesinde bakır boru özellikle yerden ısıtma sistemlerinde çok verimli olmaktadır. Demir borulu sistemlerle karşılaştırıldığında ise ilk ısıtmada meydana gelen kayıplar çok aza inmektedir. Buna ısı geçirgenliğinin yanı sıra et kalınlığının da az olması yol açmaktadır.


7 - SÜRTÜNME KATSAYISI


Bakır boruların diğer tesisat borularına kıyasla iç yüzeyleri çok kaygan olduğundan küçük çaplı borularla bile randımanlı bir tesisat kurulabilmektedir. Bu sayede daha küçük pompalar kullanılmakta ve dolayısıyla enerji tasarrufu sağlanmaktadır.


8 - SAĞLAMLIK


Bakır borunun çekme mukavemeti diğer malzemelere göre daha yüksektir: tavlı borularda 200Mpa, sert borularda 300Mpa. İnşaatlarda oluşan zor şartlarda bile bakır boru önlem almadan kullanılabilmektedir. Ayrıca ateşten ve kemirgen hayvanlardan da etkilenmemektedir.


9 - BASINCA DAYANIKLILIK


Bu özelliği sayesinde bakır boru tesisatta basınç veya ısı kısıtlaması olmadan kullanılabilmektedir. Örneğin 22*1 ölçüsündeki bir bakır boru içindeki suyun 200 santigırat derece'ye çıkması halinde bile 16 bar'a dayanabilmektedir. Bu değerler boru çapı düştükçe daha da artmaktadır. Dolayısıyla zaman zaman 80 santigırat derece'yi aşması muhtemel kalorifer tesisatlarında bakır boru mükemmel netice vermektedir.


10 - ESTETİK


Bakır borunun ve bağlantı elemanlarının inceliği tesisata çok estetik bir görünüm sağlar. Bakır boru kolaylıkla boyanır.


11 - YANGINA DAYANIKLILIK


Metal olması sebebi ile bakır boru evlerde meydana gelebilecek yangın olaylarında etkilenmez. Bu konu maalesef plastik borulu sistemlerde büyük sorun teşkil etmektedir.


12 - ÇEVREYE DUYARLILIK


Bakır doğadan elde edilen saf bir madendir. Çevreye hiçbir zarar vermediği gibi tamamen geri kazanılan bir maddedir.


kaynak: internetten derleme

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bakır tesisatta kaçak olmazmış gibi bir izlenim uyandırıyor bu yazı. Kaçak ihtimali insan faktörü olan her tesisat çeşidinde vardır. 1,5 barlık kalorifer tesisatında bile bakır borularda kaçak oluşmaktadır.

Ayrıca bakır seri montajı yapılan bir tesisat malzemesi değildir. Tam tersine diğer tesisat malzemelerine göre kurulumu daha uzundur.

İşçilik ve malzeme ücreti minimum 3 katı pahalıdır diğer malzemelere göre. (Uzun vade de en karlı malzemedir.)

İnşaat zamanında koruması zordur. Şantiye ortamında bakırın yumuşak bir malzeme olması nedeniyle hasar görme oranı daha yüksektir.

İşleme aletleri sanıldığı gibi ucuzda değildir. El aletleri çok pahalıdır. iyi bir lehim makinesi de aynı şekilde pahalıdır. (yerli makinelerden 3 adet pert oldu elimizde) Avrupada kullanılan maşa ucu ile bizdeki farklıdır. Bizde kömürlü maşa kullanılmaktadır. Kullanışlı olmamasına karşın en kör noktalarda bile daha iyi kaynak yapma imkanı sunar diğer makinelere göre.

En iyi malzememidir? Evet. En iyi tesisat malzemesidir ama ehli bir ustaya yaptırır ve gerekli önlemleri alırsanız.

Avrupada plastik yok denecek kadar azdır. Bakır kullanılmaktadır. Seyrettiğiniz hollywod filmlerine dikkat ederseniz 25 yıl önceki filmlerde bile bakır tesisat borularını görebilirsiniz.
Maliyet ve inşaat sektörümüzün farklı olma/çalışma şekli nedeniyle bakır bizde pek rağbet görmemektedir.

Tüm ekipman ve malzemeler başta almanya, ispanya ve italyadan temin edilmektedir. (Yerli üretim boru, kaynak ekipmanları ve sarf malzemeleride vardır.)