Powered By Blogger

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

29 Mart 2013 Cuma

 
Kalorifer Tesisatı
Bakır boru kat kaloriferi tesisatı
Bina veya evlerde altyapı olarak kalorifer sisteminin kurulu olmadığı, sonradan mekan içinde kat kaloriferi sisteminin kurulması için en uygun , estetik ve sağlıklı tesisat yöntemidir.
Yerden ısıtma sistemi
büyük küçük tüm mekanlarda binanın alt yapı aşamasında önceden planlanarak yapılması gereken ısıtma sistemlerinden biridir.
Yerden dağıtma sistemi ( cross-link )
villa, konut ,okul gibi mekanlarda binanın alt yapı aşamasında planlanarak uygulanan bir sistemdir.Kısaca boruların bir merkezden her bir radyatör veya kullanma suyu musluklarına zeminde gizli olarak koruyucu kılıf içinde asıl borunun hattının çekilmesi işlemidir.
Acele etmeyin, doğru karar vermek için iyi bir araştırma yapın. Kuracağınız sistem evinizde yıllarca sizi ısıtacak ve konforunuzu sağlayacak. Teknolojiyi bilinçsiz kişilerin elinde ilkelleştirmeyin lütfen.....
Kalorifer tesisatının hangi malzemeye göre yapılacağına karar verirken dikkat etmeniz gereken unsurlar. Bize göre tesisat yöntemine karar verirken üç önemli etken var.
1. Binanın yada tesisatı yapılacak dairenin altyapı aşamasında mı? yada kullanılır halde mi? olduğu
2. Isıtma işleminin ne kadar süre ile yapılacağı. ısıtılacak mekanın günlük, haftalık, aylık kullanım süreleri.
3. Binanın izolasyon yapısı

Bina Altyapı İşleri Bitmiş ise;
Şartlar gereği radyatörlü ısıtma sistemi daha uygundur. Boruların açıkta gideceği düşünüldüğünde ya bakır borulu yada plastik borulu tesisatı tercih edeceksiniz.
Kat kaloriferinde plastik boru kullanımı : Plastik boru altyapı malzemesi olarak çok iyi malzemedir. Ancak boruların açıkta döşendiği durumlarda dezavantajları vardır. Zaman içinde gün ışığı plastik borunun polimer yapısını etkiler sertleştirir ve daha kırılgan yapar. Sıcaklıktan dolayı esneme yapar ve eğri görünümler oluşur. estetik yapıyı bozar. Boya tutmaz . Borular daire içinde çok dolaşacağı için çok fazla ek parçaları kullanılacaktır, çokça kullanılan plastik fittings su dolaşım hızını düşürecektir buda ısıtma konforunu düşürür.
Plastik boru tesisatı gizli yada beton altında yapılabiliyorsa daha avantajlıdır.
Kat kaloriferinde bakır boru kullanımı : bakır boru plastik boruya göre daha estetiktir. sıcaklıkla şekil bozulması olmaz. boyanabilir veya cilalanabilir. Fittingslerin su akışına gösterdikleri direnç çok daha düşüktür.Metal oldukları için dışarı ısı verirler ( azda olsa radyatör görevi yaparlar).
dikkat edilmesi gereken eğer boru açık balkon yada dış yüzeyden geçerse bu kısımları izolasyon ile muhafaza edilmesi gerekir.
Bakır boru tesisatı; açıktan, görülebilir durumda yapılıyorsa daha avantajlıdır.
Bina Altyapı Aşamasında ise;
Binanın inşaat aşamasında olduğu durum, tesisat gizli ve beton altında yapılabilecek durumda.
yerden ısıtma tesisatı : yerden ısıtma tesisatı gerekleri yerine getirildiğinde en avantajlı kalorifer tesisatıdır. yerden ısıtmada ; ısıtma işlemine başladıktan birkaç saat sonra konfor sıcaklığı sağlanabilir. birkaç saat geç ısınır birkaç saat geç soğur . bunu dikkate alırsak, yazlık gibi haftanın bir günü ikamet edilen yerlerde yada günün çok az saatlerinde ısıtılacak yerler için avantajlı olmayabilir. Sürekli kullanılan mekanlar için idealdir. Binanın izolasyon durumu iyi olması şarttır. Bina izolasyonu kötü ise sistem yüksek sıcaklıklarda çalıştırılacaktır, bu hem insan sağlığı hem tesisat için iyi değildir.
En ekonomik, en sağlıklı ve ortada hiç boru veya radyatör olmadığı için en estetik sistemdir. İzolasyon ve kullanım sürelerine göre karar vermek şartıyla.
Yerden dağıtma sistemi ( cross-link ): Radyatörlere giden sıcak su ve dönen soğuk su borularının koruyucu kılıf içinde döşenmesidir. Radyatörlü ısıtma sistemlerinde en iyi kalorifer tesisatı yöntemidir. Plastik borunun beton altında ömrü yüzyıllar ile belirtilir. Çok düşük ihtimalle de olsa borunun zarar görmesi halinde, kılıf içindeki boru çekilir ve yerine yeni boru itilir. borunun geçtiği yerleri kırıp açmak gibi yapıyı bozacak müdahalelere gerek yoktur.
Plastik PPRC  : inşa halindeki binada kullanma ve sıçak su için en iyi malzemedir. Biz plastik borunun altyapı malzemesi olarak çok iyi olduğunu bilmekle beraber, kalorifer tesisatında kullanımı için tasarlanmış yerden dağıtmalı ( croos-link plastik borulu ) sistemi tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok: